GROENE SMOOTHIES UITPROBEREN?


Heb je ook al gehoord dat Groene Smoothies als superfood voor meer vitaliteit zorgt maar weet je nog niet of het wat voor jou is? Dit is je kans, je kunt het bij ons gewoon zelf gaan uitproberen.

Vul hieronder je naam en e-mail adres in en klik op inschrijven om direct de 5 gratis recepten van groene smoothies te ontvangen.
lente groene smoothie

Direct aanmelden Gratis recepten


Hoe gezond zijn Groene Smoothies

Groene smoothie immuniteit
Gezond alternatief voor koolhydraten


 

Groene Smoothies zijn plantaardige en natuurlijke drankjes gevuld met bladgroente en vers fruit. Omdat een goede Groene Smoothie altijd 60% fruit, 40% groente en natuurlijke toevoegingen als kokosmelk, vetarme melk e.d. bevat krijgt u dagelijks voldoende afwisselende vitaminen, mineralen, eiwitten, calcium en kalium binnen. Bovendien veel antioxidanten en fytochemicaliën die een positieve werking hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk.Ook is uit recent Amerikaans onderzoek vast komen te staan dat de mens minder ongezonde koolhydraten moet eten omdat is vast komen te staan dat deze een belangrijke oorzaak zijn van veel voorkomende ziekten. Groene Smoothies vallen hierbij onder de gezonde alternatieven.
Ga ik er ook van afvallen?
oprah groene smoothieJazeker ik heb dit zelf zeker zo ervaren en ben in de afgelopen periode zo een 7 kilo verloren. Als ik eerlijk ben komt dit door twee verschillende factoren.

Ten eerste krijg je een ander eetpatroon en zit je toch behoorlijk vol van een groene smoothie waardoor je ook minder verkeerde tussendoortjes neemt. Ten tweede zijn het aantal calorieën gewoon aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld die boterham met kaas of pindakaas die ik eerder iedere morgen smeerde.

Kortom een groene smoothie is niet een specifiek dieet maar een gezondere manier van eten wat je uiteindelijk ook zult merken in je gewicht.
Is het wel gezond alleen rauwe groenten te eten?
rauwe groentenJazeker, rauwe groente is vele malen rijker aan enzymen, vitamines en mineralen doordat deze tijdens het kookproces kapot en verloren gaan.

Door dagelijks meer vitamines en mineralen binnen te krijgen verbeteren honderden stofwisselingsprocessen die constant in je lichaam plaatsvinden, raakt je hormoonhuishouding beter in balans, verbetert de pH waarde van je bloed en wordt je lichaam al op korte termijn een heel stuk gezonder.

Wat bovendien veel uitmaakt is dat je de groente met een blender zeer fijn maalt. Hierdoor zal de celwandstructuur open breken, en kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen.
Mijn eigen verhaal
robert-janHallo,

Mijn naam is Robert-Jan Smid en ik heb de website www.groenesmoothiestips.nl opgezet omdat ik zelf razend enthousiast ben over deze heerlijke drankjes.

Ik ben voor het eerst met smoothies in aanraking gekomen nadat ik had gehoord over een beter herstel na hardlopen. Ik merkte al snel dat veel sporters verschillende soorten van smoothies gebruikte met wel of niet aanvullende supplementen als eiwitten en andere mineralen. Omdat ik me hier verder in ging verdiepen vroeg ik mezelf af of het mogelijk was om een smoothie te ontwikkelen die ook een ontbijt, lunch of zelfs avondeten kon vervangen.

Door recent Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat veel koolhydraten zoals brood en pasta's eigenlijk vrij ongezond zijn werd ik verder gestimuleerd om juist naar goede vervangers te zoeken die wel alle noodzakelijke voedingsstoffen in zich hebben. Hierbij in de hype van "superfoods" ontdekte ik weinig echte groene smoothies. Hiermee bedoel ik dus geen smoothies die alleen op fruit zijn gebaseerd maar ook daadwerkelijk in combinatie met groenten. Dit zijn namelijk de echte Groene Smoothies die daadwerkelijk een maaltijd kunnen vervangen en daadwerkelijk gezond zijn. Omdat over deze echte gezonde groene smoothies nog weinig te vinden is ben ik gestimuleerd om deze website op te zetten en hier alleen de goede recepten aan te bieden die lekker, gezond en gemakkelijk te bereiden zijn.

Ook wil ik met deze website anderen net zo enthousiast maken om Groene Smoothies te proberen als ikzelf. Ik vindt het leuk om jullie op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen hierin en zal regelmatig de website bijwerken. Voor mij persoonlijk zijn groene smoothies volledig in mijn dagelijkse eetpatroon verweven en naast dat ik er in het afgelopen half jaar 7 kilo mee ben afgevallen voel ik me ook veel vitaler.

Met vriendelijke groet,
Robert-Jan Smid
Smoothie mix

VOORBEELDEN VAN GEBRUIKTE GROENTEN EN FRUIT VOOR JE SMOOTHIE

spinazie

Spinazie

Vaak gebruikt in Groene Smoothies

Spinazie is een supergezonde groente. Dat weet iedereen van Popeye, hij werd sterk van blikspinazie. Verse spinazie is echter nog beter. Popeye heeft twee generaties geleerd uit blik te eten maar wetenschappers constateren telkens weer dat in versproducten meer voedingswaarde zit. Blikspinazie mist ook de knapperigheid en de diepgroene kleur van verse spinazie. Tegenwoordig eet vrijwel niemand meer spinazie uit blik maar we eten nog wel diepvriesspinazie, maar wil je voor een groene smoothie het optimale van voedingsstoffen gebruiken kies er dan altijd voor om verse bladpinazie te kopen.

zwarte bessen

Blauwe bessen

Hoge concentratie antioxidanten

Blauwbessen wapenen ons tegen hartziektes en de vorming van kankerr en vertragen het verouderingsproces. Blauwbessen houden ons korte termijn geheugen op peil, verminderen de kans op infecties van de urinewegen, verbeteren onze spijsvertering,verbeteren ons zicht en helpen bij vermoeide ogen. Als we ouder worden produceert ons lichaam 'vrije radicalen'. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam een strijd tegen deze 'vrije radicalen. Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Zij worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. 

boerenkool

Boerenkool

Gezond en lekker in een smoothie

Boerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Dit gewas biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënten die bovendien allemaal in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen. Boerenkool wordt regelmatig getest op antikankerwerking; er zijn nu 5 kankersoorten bekend waarvan het bekend is dat boerenkool er tegen helpt. Boerenkool is een razend populaire groente in de VS, wat vooral komt door zijn nieuwe status als superfood, welke is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd.

bananen

Bananen

Ijzerrijke voeding met veel kalium

Bananen zijn een tropische fruitsoort met vele gezondheidsvoordelen. Ze leveren onder meer veel koolhydraten (energie), Vitamine A en bètacaroteen. Dat laatste is vooral goed voor je weerstand en voor de groei en ontwikkeling bij kinderen. Datzelfde geldt ook voor ijzer. Heb je dus last van bloedarmoede waardoor je vaak moe, futloos en duizelig bent. Neem elke dag een banaan. Bananen zijn bovendien rijk aan het mineraal kalium: belangrijk voor het leveren van prestaties, zowel mentaal als fysiek! Dit mineraal ondersteunt het lichaam bij het transport van zuurstof naar de hersenen en is tevens essentieel voor de vochtbalans.

10 VOORDELEN

1. Beste manier om meer groen in uw voeding te krijgen

Volgens een aantal studies eet slechts 40% van de bevolking het gewenste gemiddelde van vijf of meer porties fruit en groenten per dag. Het percentage donkergroene bladgroenten verbruik is hierbij nog lager. Laten we eerlijk zijn, hoeveel van jullie zou een bos spinazie, selderij, peterselie of boerenkool per dag eten? Ik denk bijna niet. Groene Smoothies bieden de mogelijkheid om dagelijks de juiste hoeveelheid donkere bladgroenten te nemen en het is eigenlijk ook nog plezierig om te drinken.

2. Hoger Chlorofyl vermogen

In eenvoudige bewoordingen, chlorofyl is de zonne-energie geabsorbeerd door planten die hen deze felle groene kleur geeft. Zonder de zon zou een plant niet in staat zijn om zelf chlorofyl te maken. Dit "bloed van planten" is structureel vergelijkbaar met hemine, het eiwit deel van hemoglobine dat zuurstof vervoert in ons bloed. De voordelen van de stof chlorofyl is het vermogen om meer zuurstof door het lichaam te vervoeren en de toepassing van meer binding van carcinogenen tot DNA. Dit alles is ter bescherming van de lever en andere organen tegen lage röntgenstraling, straling afkomstig van televisietoestellen, computer schermen, magnetrons en mobiele telefoons. En een van de beste manieren om meer chlorofyl in uw voeding te krijgen is, ja je raadt het al, door het regelmatig drinken van groene smoothies!

3. Goede bron van eiwitten

We hebben geleerd dat als we meer eiwitten in onze voeding willen we meer vlees en of zuivel moeten eten. Echter, dit begrip is een grote misvatting. Heb je je ooit afgevraagd waar dan de gorilla's of olifanten hun proteïne uit halen? Hun dieet is op basis van planten. Dr Lesley Van Romer legt in haar artikel uit dat aminozuren, de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd gewoon hetzelfde is of ze nu uit een plant of een dier komen. In feite heeft spinazie 44% eiwitten de hoogste van alle groene bladgroenten. Dus neem een extra handvol spinazie in je groene smoothie.

4. Goede bron van extra vezels

Regelmatige consumptie van vezels is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Vezels werken als een spons die genieten van de toxines in ons spijsverteringskanaal, vooral in de dikke darm voordat ze verdwijnen uit ons lichaam. De meeste mensen consumeren zeer kleine hoeveelheden vezels in hun voeding wat resulteert in een slechte spijsvertering en of verstopping. Groene smoothies helpen bij het verlichten van dit probleem bovendien zullen deze natuurlijke vezels een gezondere manier zijn dan een pil of poeder.

5. Goede PH waarde van ons lichaam

Vaak hoor je dat ons lichaam ‘verzuurd’ is en dat het meer basisch of ‘alkalisch’ moet worden. Men bedoelt dan te zeggen dat ons lichaamsweefsel en onze lichaamsvloeistoffen een te lage pH hebben, dat het lichaam te zuur is.

De pH-schaal loopt van 1 tot en met 14, waarbij 1 extreem zuur is en 14 extreem basisch. Een pH van 7 is neutraal, water bijvoorbeeld.

Idealiter heeft ons lichaamsweefsel een pH-waarde van 7,35 à 7,45. Een beetje basisch dus. De vraag is echter of deze waarden wel gehaald worden. De theorie is namelijk dat wij met z’n allen een beetje verzuurd zijn door slechte voeding, te veel stress, milieuvervuiling en medicijnen.

Als je te weten wilt komen hoe ‘zuur’ je bent, dan kan je dit testen met behulp van een lakmoespapiertje (in de apotheek verkrijgbaar, soms moet het wel besteld worden). De lakmoespapiertjes worden ook wel zuur/baseteststrips genoemd.

De pH waarde van de urine zou volgens zuur-base goeroe Robert Young van ‘The pH Miracle’ boven de 7,2 moeten liggen. In het algemeen kan gesteld worden dat we niet kunnen leven bij een pH lager dan 6,8 en hoger dan 7,8.  Best een krappe range.

Je lichaam wordt niet persé zuur van producten die zuur smaken, zoals bijvoorbeeld citroen. Het gaat uiteindelijk om ‘zure resten’ die in je lichaam achterblijven. Feitelijk gaat het om het aantal waterstofionen of H+-en in je lichaam. Een hoge concentratie van deze waterstofionen maakt je lichaam zuur.

Als het lichaam te zuur wordt zal hij of zij meer vatbaar zijn voor ziekten en infecties. Omdat groene smoothies veel fruit en donkere bladgroenten bevatten die hoog scoren op de alkalische schaal, kan men gemakkelijk een gezonde pH waarde onderhouden het dagelijks te consumeren.

6. Betere opname voedingsstoffen

Bij het eten van uw dagelijkse (blad)groenten is het belangrijk dat u zeer goed kauwt. Om de maximale voedingswaarde binnen te krijgen moeten de cellen van de groente worden gebroken. De celwanden van donkere bladgroenten moeten we letterlijk kauwen tot een romige consistentie voordat we deze doorslikken. Dat is gewoon menselijkerwijs onmogelijk. Het probleem kan gemakkelijk worden opgelost door de groente met andere vruchten in een krachtige mixer te gooien, die in staat is deze celwanden te breken, en waardoor de opname van voedingsstoffen in ons lichaam optimaal is.

7. Gewichtsverlies door betere balans

Ik heb geen behoefte aan een deskundige want ik kan je dit vertellen uit eigen ervaring. Het drinken van groene smoothies zal het tussendoor snacken aanzienlijk verminderen. Er is iets wat uw eetlust meer regelt, zodat u minder ups en downs zal ervaren tijdens de dag. Het balancerende vermogen door uw ontbijt en lunch te vervangen met groene smoothies zorgt ervoor dat u minder zin heeft in slechte tussendoortjes overdag.

8. Gezondere huid, haar en nagels

De mogelijkheid om meer vezels te nuttigen en het beter alkaliseren van het lichaam maakt groene smoothies een fantastische aanvulling op uw schoonheid. In plaats van het aanbrengen van een zalfje zullen groene smoothies van binnenuit hun werking doen. Het reinigende en ontgiftende vermogen van donkere bladgroenten ondersteund de afvoer van gifstoffen en zorgt voor een gezonde darmflora. Als gevolg hiervan zal uw huid mooier worden, zal je haar glanzender en zachter worden en je nagels sneller groeien. Wie zou dat nu niet willen?

9. Kinderen zijn er dol op

Het is niet eenvoudig om jonge kinderen elke dag hun dagelijkse portie groente te geven. Omdat het juist in deze jaren erg belangrijk is dat ze de juiste hoeveelheid groente dagelijks binnen krijgen is het vaak de strijd tegen het onbekende. Omdat de groene smoothies een mix is van groente en fruit is het voor kinderen veel gemakkelijker om deze te drinken. Wanneer je bovendien ook nog eens gebruik maakt van natuurlijke zoetstoffen als honing of gewoon zoete vruchten is de smoothie weg voordat je er erg in hebt.

10. Budget vriendelijk

Je kan denken dat het meer kost om groene smoothies te maken omdat je meer fruit en donkere bladgroenten moet kopen. Maar in de praktijk blijkt dat we genoeg alternatieve ​supplementen kopen die onze voeding moeten verbeteren. In plaats van geld te besteden aan diverse supplementen kun je beter investeren in een groene smoothie. Het zal u voorzien van een overvloed aan levende enzymen, vitaminen en mineralen. Simpel gezegd, het drinken van groene smoothies is veel zuiniger dan het drinken van dure supplementen. Bovendien bespaard u ook nog op brood, beleg en snack's.