Besluit Brussel: Boycotgroente- en fruit gaat naar de voedselbank

Besluit Brussel: Boycotgroente- en fruit gaat naar de voedselbank

Vandaag  heeft de Europese Commissie besloten 125 miljoen euro steun beschikbaar te stellen aan de telers van groente en fruit die gedupeerd zijn door de boycot van Rusland.

Dit bedrag wordt expliciet als vergoeding uitbetaald aan telers die hun producten gratis aanbieden aan voedselbanken in Nederland.  De maatregelen gelden voor tomaten, wortels, paprika’s, witte kool, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, kiwi’s en druiven.
En dat vinden wij fan-tas-tisch nieuws.

We kennen allemaal de stelregel dat we dagelijks 2 ons groenten en 2 porties fruit moeten eten (of drinken in ons geval). Toch is dat niet zo vanzelfsprekend voor iedereen; vooral buiten het seizoen kunnen de prijzen behoorlijk stijgen en is een kilo appels niet voor ons allemaal weggelegd.
Toch is een smoothie nog altijd veel goedkoper (en lekkerder!) dan een afvalkuur of een pot multivitaminen.  Wij vinden het dan ook geweldig nieuws dat Brussel het voor de wat minder bedeelden met deze maatregel ook mogelijk maakt te genieten van zo’n gezonde vitaminenbom!

Ook als u niet van de voedselbank gebruik maakt, zijn er mogelijkheden om een “voor iedereen betaalbare” smoothie te maken. Enkele tips:

  • Vergelijk de prijzen bij de supermarkten in de buurt, hier kunnen grote verschillen in zitten.
  • Koop uw groente en fruit ruim in als deze in de aanbieding is en vries het in porties in. Informeer hoe u dit het beste kunt doen (gewassen, schoon gemaakt e.d.) U zult er versteld van staan; bijna alles is in te vriezen.
  • Op de markt is uw gulden een daalder waard!
  • nformeer eens bij tuinders die een moestuin hebben.
  • Kijk eens bij een boer of tuinderij in de buurt, zij verkopen vaak hun producten aan de deur.