Druiven in je groene smoothie

Druiven in je groene smoothie

Druiven in je groene smoothie maakt het lekker fris

Het is de tijd voor druiven! Je kunt ze momenteel goedkoop inslaan; bij de Albert Heijn zijn ze zelfs deze week in de aanbieding. Druiven zijn kleine sappige, zoete bommetjes en bovendien makkelijk te verwerken in je groene smoothie. Maar wat voegen druiven toe aan jouw gezondheid?

De druif wordt hoofdzakelijk verbouwd in landen met een mild klimaat, zoals Griekenland, Italie en Frankrijk. De totale Nederlandse fruitimport bestaat voor 10% uit druiven. In Nederland treffen wij weinig druiventeelt aan en dan nog uitsluitend in Limburg.
In onze Nederlandse tuinen echter is de druivenstruik populair. Ben je een druivenliefhebber, dan is je eigen druivenstruik een uitkomst. Vooral omdat je zo je eigen onbespoten druivensnack kan telen, want helaas zijn de meeste druiven in het fruitvak bespoten met landbouwgif.  En geeft jouw struik een overschot aan vruchten, dan kan je ze invriezen en zo voor een later moment bewaren.

Er bestaan vele soorten druiven, maar vooral de witte en blauwe druif vinden wij in de winkels. Ze zijn friszoet en er is ook een pitloze variant te koop. Druiven zijn makkelijk te ontvellen door ze in heet water te leggen, waarna je het velletje met een scherp mesje er zo aftrekt.

Alhoewel druiven weinig vitamine C bevatten, geven de suikers veel energie (denk aan druivensuiker). Ook zit er in de druif resveratrol. Deze stof wordt ook in pilvorm aangeboden, omdat het een bewezen kankerbestrijdend effect heeft. Ook wordt dit supplement daarom als aanvulling op een dieet tijdens een chemokuur gebruikt. Toch is meer onderzoek nodig om deze werking van resveratrol te staven.
Heb je gevoelige darmen, vermijd dan het eten van de pitten.

Hierbij een recept voor een heerlijke fruitsmoothie. En misschien een tip voor degene die een kleine heeft: kinderen zijn dol op rozijntjes, de gedroogde variant van een druif. Op spinazie zijn ze waarschijnlijk wat minder dol. Met onderstaand recept krijgt uw kind toch die razend gezonde spinazie binnen, want de smaak wordt voornamelijk bepaald door het fruit!

Wat heb je nodig :

150 gram witte druiven
1 banaan, gesneden
200 gram vanilleyoghurt
½ appel, zonder klokhuis en in stukjes
50 gram verse spinazie.

Bereiding:

Pureer alle ingredienten tegelijkertijd tot een gladde massa en klaar is deze gezonde lekkernij!

30 groene smoothies recepten