Groene smoothies na het sporten

Groene smoothies na het sporten

Waar je lichaam om vraagt na het sporten?

Wanneer we een zware lichamelijke prestatie moeten leveren, een bekend voorbeeld is natuurlijk het beoefenen van een sport, verbranden wij onze voeding sneller.  Er zijn zeven belangrijke voedingsstoffen die zorgen voor een optimale prestatie en een goed herstel na jouw krachtinspanning. We hebben het dan over de volgende stoffen: calcium, magnesium, ijzer, kalium, selenium, natrium en zink.

Sporters zoeken vaak hun heil in supplementen en multivitaminen. Maar de laatste tijd is ook bij deze groep de groene smoothie in opmars. Er is namelijk aangetoond dat een groene smoothie, waarbij als ingredienten donkere bladgroenten, vers fruit en superfoods worden gebruikt, in de praktijk een verrassend resultaat geeft. Vooral bij duursporters is dit powerdrankje erg populair.

Laten we eens kijken waarom de zeven bovengenoemde voedingsstoffen voor een atleet zo belangrijk zijn en hoe we deze puur natuur kunnen gebruiken.

Calcium

Deze stof voorkomt spierkrampen en helpt de botten te versterken.  Daarom drinken veel mensen melk om de benodigde dagelijkse hoeveelheid (1000-1500 mg calcium) aan te vullen. Maar wist je dat er in een glas melk 314 mg calcium zit en in een kopje boerenkool 357 mg calcium? Donkere bladgroenten in jouw groene smoothie bevatten dus meer calcium dan een glas melk.

IJzer

De taak van ijzer is zuurstof naar de cellen te brengen en de kooldioxide uit ons lichaam te verwijderen. Rood vlees bevat ijzer, maar een prima alternatief is het eten van tomaten, granaatappels, abrikozen, bessen, olijven, peterselie en snijbieten.

Magnesium

Bij zo’n 300 chemische processen die fundamentele functies in ons lichaam ondersteunen is magnesium essentieel. Denk hierbij aan onder andere onze bloeddruk, zenuwfunctie, spiercontractie en ontspanning, immuniteit en hartactiviteit.
Bronnen van magnesium zijn  amandelen, zonnebloempitten, lijnzaad, spinazie, bieten en boerenkool; ingredienten die uitstekend passen in een gezonde groene smoothie.

Kalium

Wat dacht je van een banaan! Een geprakte banaan bevat meer dan 800 mg kalium. Als alternatief kun je kiezen voor avocado, spinazie, bieten, meloen, vijgen, peren of nectarines.

Selenium

Belangrijk voor de antioxidantproductie. Bij een tekort krijgen atleten meer celschade en duurt het herstel hiervan langer. Eet dus regelmatig noten, zonnebloempitten, zeewier en spinazie.

Natrium

Verse groenten en fruit zorgen houden het vocht in de cellen vast en dit voorkomt uitdroging. Bovendien kan hier geen sportdrank tegenop!

Zink

Zink bevordert ons uithoudingsvermogen en is van cruciaal belang voor het herstel van onze spieren. Een hoog gehalte zink vind je in pompoenpitten, watermeloenzaden, pinda’s, paprika, spinazie, stuifmeel, zeewier en peterselie.

De boodschap is simpel:  Groene Smoothies na het sporten is eent 100% natuurlijk alternatief voor supplementen!

30 groene smoothies recepten